Kulinarne Dziedzictwo w Smaku i Zapachu Ukryte

INTERREG - Kulinarne dziedzictwo w smaku i zapachu ukryte

Okres realizacji: 06.2024r. - 09.2024r. 

Celem projektu jest wzmocnienie świadomości mieszkańców transgranicznego regionu polsko-niemieckiego odnośnie wspólnej kultury i historii poprzez  

  • Odkrywanie bogactwa kulinarnego Pomorza Zachodniego, miejsca, gdzie polskie i niemieckie tradycje tworzą niepowtarzalną mieszankę smaków i zapachów 
  • Organizację warsztatów kulinarnych z degustacją, wykładów i publikacji książki kucharskiej, dążących do przybliżenia uczestnikom historii i kulinarnych tradycji regionu transgranicznego.  

Wartość projektu: 55 354,00 Euro 

Dofinansowanie z EFRR: 44 283,00 Euro

Działania projektowe dofinansowane są z przyznanej dotacji z Funduszu Małych Projektów (FMP) Euroregionu Pomerania w ramach celu szczegółowego;  4.6 „Kultura i zrównoważona turystyka”/ 4.6 „Kultur und nachhaltiger Tourismus“ Stowarzyszenie Gmin Polskich Euroregionu Pomerania, kwota dofinansowania;44 283,00 euro, całkowita wartość projektu 55 354,00 euro 

 

Książka

Książka powstała w ramach realizacji projektu Kulinarne dziedzictwo w smakach i zapachach ukryte relizowanego przez Fundację Razem dla rozwoju obszarów wiejskich

Pobierz:

Książka Kucharska

2
1
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
24
23
25

 

KULINARNY I HISTORYCZNY FESTYN – EKOLOGICZNIE I ZDROWO

PROGRAM
14:00 - Rozpoczęcie festynu 
14:20 - 15:00 - Występ Zespołu PYRZYCZANKA
15:00 - 15:30 - Pokaz fitness na scenie - FUNDACJA ŻYJ ZDROWO
15:30 - 16:30 - Rozstrzygnięcie konkursu kulinarnego i wręczenie nagród, Promocja Książki Kulinarnej - FUNDACJA RAZEM DLA ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH
16:00 - 16:20 - Występ Zespołu JARZĘBINA z Kozielic, „Morze piany” stworzone przez Straż Pożarną przy strefie POJAZDY
16:20 - 17:00 - Prelekcja i Pokaz Mody EKO – FUNDACJA ZYJ ZDROWO
17:00 - 17:30 - Występ Zespołu JARZĘBINA z Kozielic
17:30 - 18:00 - Mistrz Kuchni prezentuje – Fundacja Żyj Zdrowo, Pokaz gotowania prowadzony przez profesjonalnego kucharza
18:00 - 18:30 - Występ Zespołu KALINA z Dolic
18:30 - 19:00 - Występ Zespołu (Kaja + Iwona + Natalia + Joanna)
19:00 - 20:30 - Występ Zespołu Cygańskiego
20:30 - 22:00 - „Tańce pod chmurką”
15:00 - 20:00 - RÓŻOWY PATROL - Nauka profilaktycznego badania piersi

ATRAKCJE od godz. 14.00 do 20.00

  • Dmuchane zjeżdżalnie
  • Foto-budka 360
  • Nauka udzielania pierwszej pomocy na fantomie
  • Nurkowanie w morzu piany
  • Turniej piłki nożnej i siatkowej
  • Pokaz fitnessu
  • Konkurs kulinarny
  • Pokaz walki zapaśników
  • Badanie cukru i cholesterolu we krwi - Szpital Powiatowy w Pyrzycach
  • Loteria fantowa (dochód przeznaczony na rehabilitację Pawełka Kraus)
  • Pokaz skutków działania alkoholu i narkotyków na kierowcę
  • Nauka profilaktycznego badania piersi i jąder
  • Pokaz starych samochodów z możliwością przejażdżki
  • Pokaz motocykli z możliwością przejażdżki
  • Pokaz podstawowego wyposażenia żołnierza WP

 

5-dniowe warsztaty kulinarne dla dzieci i młodzieży w wieku od 11 do 17 roku życia w Dworku Tradycja w Bełcznej.
W dniach 02.09-06.09.2024r.

plakatPLAN WARSZTATÓW

Dzień 1

  • przyjazd uczestników
  • zaznajomienie z miejscem; przedstawienie regulaminu miejsca, rozmieszczenie w pokojach.
  • Warsztaty „Gotowanie Tradycyjnych Potraw Pomorza Zachodniego”: pokaz slajdów: czym jest Dziedzictwo kulinarne Pomorza Zachodniego – znajdowanie wspólnych cech kuchni Pomorza Zachodniego.
  • Przerwa - OBIAD
  • Warsztaty integrujące polską i niemiecką grupę uczestników: „historia czystości i brudu” - wyrób mydła; wiejskie pranie: dawne metody domowego prania z wykorzystaniem ziół.
  • Warsztaty „Gotowanie Tradycyjnych Potraw Pomorza Zachodniego” - warsztaty kulinarne: czym jest eintopf? - wspólne przygotowanie posiłku.
  • Przerwa – KOLACJA
  • czas wolny
  • cisza nocna 

 

Dzień 2

  • ŚNIADANIE
  • Warsztaty „Poznawanie Ziół i Roślin wykorzystywanych w kuchni Pomorza Zachodniego” - wycieczka do lasu - poszukujemy roślin, które wykorzystamy w kuchni.
  • Warsztaty „Stołowy Savoir-vivre” - jak właściwie nakrywać do stołu, jak właściwie podawać potrawy.
  • Przerwa - OBIAD
  • Warsztaty „Poznawanie Ziół i Roślin wykorzystywanych w kuchni Pomorza Zachodniego” - wyjście do „Ogrodu w chwastach” /na łąki/ do lasu - zaznajomienie uczestników z roślinami i ziołami; omówienie trendów kulinarnych na podstawie poznanych roślin i ich wykorzystaniu w dawnej i współczesnej kuchni; historia ziemniaka
    Przerwa - KOLACJA
  • Czas wolny
  • Cisza nocna

 

Dzień 3

  • ŚNIADANIE
  • Warsztaty „Gotowanie Tradycyjnych Potraw Pomorza Zachodniego” połączone z Warsztatami integrującymi grupę polską i niemiecką uczestników” - warsztaty „ znaczenie ryb w kuchni Pomorza Zachodniego” połączone z pieszą wycieczką nad jezioro: poznawanie fauny i flory okolicznego jeziora lub stawu. Nauka wędkowania.
  • Przerwa - OBIAD
  • Warsztaty „Gotowanie Tradycyjnych Potraw Pomorza Zachodniego” - wspólne gotowanie: klejenie pierogów z farszem z podagrycznika i wędzonych ziemniaków.
  • Przerwa - KOLACJA
  • czas wolny
  • cisza nocna

 

Dzień 4

  • ŚNIADANIE
  • Warsztaty integrujące polską i niemiecką grupę uczestników: -zajęcia: wiejskie tradycje: kręcenie kwiatów z bibuły;
  • Warsztaty integrujące polską i niemiecką grupę uczestników: -zajęcia: stroiki na stół
  • Przerwa - OBIAD
  • Warsztaty „Stołowy Savoir-vivre” – jak elegancko spożywać posiłki.
  • Warsztaty „Gotowanie Tradycyjnych Potraw Pomorza Zachodniego” - warsztaty kulinarne: wyrób białej kiełbasy.
  • Przerwa - KOLACJA
  • Zajęcia integrujące polską i niemiecką grupę uczestników: - ognisko
  • czas wolny
  • cisza nocna

 

Dzień 5

  • ŚNIADANIE
    Warsztaty „Gotowanie Tradycyjnych Potraw Pomorza Zachodniego”: - warsztaty kulinarne: wyrób i wypiekanie pierników szczecińskich; - warsztaty kulinarne: wspólne gotowanie zielonej zupy - jednej z pierwszych zup jakie jedzono na
  • Pomorzu.
  • Przerwa – OBIAD
  • wyjazd uczestników

 

Kulinarischen Workshops im Dworek Tradycja in Bełczna im Rahmen des Projekts Kulinarisches Erbe in Geschmack und Duft verborgen der Stiftung Gemeinsam für die Entwicklung ländlicher Gebiete
Realisierungszeltraum: 02-06.09.2024

Ablaufplan der Workshops:

Tag 1

  • Ankunft der Teilnehmer
  • Bekanntmachung mit dem Ort; Vorstellung der Standortregeln, Zimmerzuweisung;
    Workshops „Traditionelle Gerichte aus Westpommern kochen“: Diashow: Was ist das kulinarische Erbe von Westpommern - gemeinsame Merkmale der westpommerschen Küche.
  • Pause - MITTAGESSEN
  • Workshops zur Integration der polnischen und deutschen Teilnehmergruppen: „Geschichte von Sauberkeit und Schmutz“ - Herstellung von Seife; ländliches Waschen: frühere Methoden der Hauswäsche unter Verwendung von Kräutern.
  • Workshops „Traditionelle Gerichte aus Westpommern kochen“ - Kochworkshops: Was ist Eintopf? - gemeinsame Zubereitung einer Mahlzeit.
  • Pause – ABENDESSEN
  • freie Zeit
  • Nachtruhe

 

Tag 2

  • FRÜHSTÜCK
  • Workshops „Kennenlernen von Kräutern und Pflanzen, die in der Küche Westpommerns verwendet werden“ - Waldspaziergang - Wir suchen nach Pflanzen, die wir in der Küche verwenden werden.
  • Workshops „Tischetikette“ - Wie man den Tisch korrekt deckt und Gerichte korrekt serviert.
  • Pause - MITTAGESSEN
  • Workshops „Kennenlernen von Kräutern und Pflanzen, die in der Küche Westpommerns verwendet werden“ - Ausflug zum „Unkrautgarten“/ auf die Wiesen/ in den Wald - Einführung der Teilnehmer in die Pflanzen und Kräuter; Diskussion über kulinarische Trends basierend auf den bekannten Pflanzen und ihrer Verwendung in der traditionellen und zeitgenössischen Küche; Geschichte der Kartoffel.
  • Pause - ABENDESSEN
  • Freizeit
  • Nachtruhe

 

Tag 3

  • FRÜHSTÜCK
  • Workshops „Traditionelle Gerichte aus Westpommern kochen“ verbunden mit Workshops, die die polnische und deutsche Gruppe integrieren: Workshops zum „Bedeutung von Fisch in der Küche Westpommerns“ kombiniert mit einem Spaziergang zum See: Kennenlernen der Fauna und Flora des umliegenden Sees oder Teichs. Angeln lernen.
  • Pause - MITTAGESSEN
  • Workshops „Traditionelle Gerichte aus Westpommern kochen“ - gemeinsames Zubereiten: Herstellung von Teigtaschen mit einer Füllung aus Strandbeifuß und geräucherten Kartoffeln.
  • Pause - ABENDESSEN
  • Freizeit
  • Nachtruhe

 

Tag 4

  • FRÜHSTÜCK
  • Workshops, die die polnische und deutsche Gruppe integrieren: - Aktivitäten: Ländliche Traditionen: Blumen aus Papier drehen;
  • Workshops, die die polnische und deutsche Gruppe integrieren: - Aktivitäten: Tischschmuck
  • Pause - MITTAGESSEN
  • Workshops „Tischkultur“ - wie man Mahlzeiten elegant genießt.
  • Workshops „Kochen traditioneller Gerichte aus Westpommern“ - Kochworkshop: Herstellung von weißer Wurst.
  • Pause - ABENDESSEN
  • Aktivitäten zur Integration der polnischen und deutschen Teilnehmergruppen: - Lagerfeuer
  • Freizeit
  • Nachtruhe

 

Tag 5

  • FRÜHSTÜCK
  • Workshops Kochen traditioneller Gerichte aus Westpommern: - Kochworkshops: Herstellung und Backen von Stettiner Lebkuchen; - Kochworkshops: Gemeinsames Kochen von Grünkohlsuppe - eine der ersten Suppen, die in Pommern gegessen wurden.
  • Pause – MITTAGESSEN
  • Abreise der Teilnehmer

 

Tematyka warsztatów:

  • Gotowanie Tradycyjnych Potraw Pomorza Zachodniego
    Uczestnicy zapoznają się z dziedzictwem kulinarnym Pomorza Zachodniego oraz będą mieli możliwość nauki przygotowania autentycznych potraw, które są fundamentem kulinarnego dziedzictwa regionu. Te sesje gotowania prowadzone będą przez doświadczoną mistrzynię kulinarną i badaczkę starych receptur Pomorza Zachodniego, a zarazem autorkę Pomorskiej książki kucharskiej, artykułów i bajek dla dzieci, pozwolą uczestnikom na odkrycie tajników tradycyjnych receptur i technik gotowania.
  • Poznawanie Ziół i Roślin wykorzystywanych w kuchni Pomorza Zachodniego
    Warsztaty te skupią się na odkrywaniu ziół i roślin używanych w kuchni od dawna, podkreślając ich znaczenie w smaku i wartościach odżywczych potraw. Uczestnicy nauczą się jak wykorzystywać lokalne składniki, aby wzbogacić swoje potrawy oraz jakie mają one właściwości zdrowotne.
  • Stołowy Savoir-vivre
    Edukacja w zakresie savoir-vivre przy stole to kluczowy element naszych warsztatów. Uczestnicy nauczą się jak właściwie nakrywać do stołu, jak podawać potrawy oraz jak elegancko spożywać posiłki. Te umiejętności są niezbędne, aby z powodzeniem organizować formalne i nieformalne spotkania kulinarne.
  • Warsztaty integrujące polską i niemiecką grupę uczestników warsztatów
    Organizacja warsztatów integrujących polską i niemiecką grupę uczestników, aby pomóc uczestnikom poczuć się częścią zespołu, przyczynić się do większego zaangażowania w grupę i chęci współpracy.
  • Uczestnikom warsztatów zapewniamy kompleksową opiekę
    Dla wszystkich uczestników warsztatów zapewniamy transport do miejsca warsztatów i z powrotem, nocleg w komfortowych warunkach, pełne wyżywienie przez cały okres trwania warsztatów, opiekę, tłumacza, ubezpieczenie oraz fartuch kucharski, które uczestnicy mogą zabrać ze sobą jako pamiątkę.

Naszym celem jest wzmocnienie świadomości mieszkańców transgranicznego regionu polsko-niemieckiego odnośnie wspólnej kultury i historii poprzez odkrywanie bogactwa kulinarnego Pomorza Zachodniego, miejsca, gdzie polskie i niemieckie tradycje tworzą niepowtarzalną mieszankę smaków i zapachów oraz organizację warsztatów kulinarnych z degustacją, wykładów i publikacji, dążących do przybliżenia uczestnikom historii i kulinarnych tradycji regionu transgranicznego.


KULINARISCHES ERBE IN GESCHMACK UND DUFT VERBORGEN

5-tägigen kulinarischen Workshops im Dworek Tradycja in Bełczna

WIR LADEN MENSCHEN, DIE ÜBER 18 JAHRE ALT SIND UND IHRE LEIDENSCHAFT FÜR REGIONALE GERICHTE HABEN, VOM 24. JUNI 2024 BIS 28. JUNI 2024 ZU KOSTENLOSEN WORKSHOPS EIN ORT – DWOREK TRADYCJA IN BEŁCZNA

Themen der Workshops:

  • Zubereitung traditioneller Gerichte aus Westpommern Die Teilnehmer werden mit dem kulinarischen Erbe Westpommerns vertraut gemacht und haben die Möglichkeit, das Zubereiten authentischer Gerichte zu erlernen, die das Fundament des kulinarischen Erbes der Region bilden. Diese Kochsessions werden von einer erfahrenen Küchenmeisterin und Forscherin alter Rezepte aus Westpommern geleitet, die auch Autorin eines Kochbuchs über Pommern, von Artikeln und Märchen für Kinder ist. Sie ermöglichen es den Teilnehmern, die Geheimnisse traditioneller Rezepte und Kochtechniken zu entdecken.
  • Kennenlernen von Kräutern und Pflanzen, die in der Küche von Westpommern verwendet werden:
    Diese Workshops konzentrieren sich darauf, die Kräuter und Pflanzen zu entdecken, die seit langem in der Küche verwendet werden, wobei ihre Bedeutung für den Geschmack und den Nährwert der Gerichte betont wird. Die Teilnehmer lernen, lokale Zutaten zu nutzen, um ihre Gerichte zu bereichern, und welche gesundheitlichen Eigenschaften sie haben.
  • Tischetikette: Die Ausbildung in Tischmanieren ist ein Schlüsselelement unserer Workshops. Die Teilnehmer lernen, wie man einen Tisch korrekt deckt, Gerichte serviert und Mahlzeiten elegant genießt. Diese Fähigkeiten sind unerlässlich, um formelle und informelle kulinarische Treffen erfolgreich zu organisieren.
  • Stärkung des Bewusstseins der Bewohner der polnisch-deutschen Grenzregion für die gemeinsame Kultur und Geschichte durch die Entdeckung des kulinarischen Relchtums von Westpommem, einem Ort, an dem polnische und deutsche Traditionen eine einzigartige Mischung aus Aromen und Düften schaffen, sowie die Organisation von Kochworkshops mit Verkostung, Vorträgen und Veröffentlichungen, die darauf abzielen, den Teilnehmem die Geschichte und kulinarischen Traditionen der Grenzregion näherzubringen

 

kulinaria-41
kulinaria-40
kulinaria-42
kulinaria-43
kulinaria-44
kulinaria-45
kulinaria-47
kulinaria-46
kulinaria-48
kulinaria-49
kulinaria-1
kulinaria-50
kulinaria-2
kulinaria-3
kulinaria-4
4488856237747033048293664941336637362767810nEasy-Resizecom
kulinaria-6
kulinaria-5
kulinaria-7
kulinaria-8
kulinaria-13
kulinaria-12
kulinaria-14
kulinaria-15
kulinaria-17
kulinaria-16
kulinaria-18
kulinaria-19
kulinaria-21
kulinaria-20
kulinaria-22
kulinaria-23
kulinaria-24
kulinaria-25
kulinaria-26
kulinaria-27
kulinaria-29
kulinaria-28
kulinaria-30
kulinaria-31
kulinaria-33
kulinaria-32
kulinaria-35
kulinaria-34
kulinaria-37
kulinaria-36
kulinaria-38
kulinaria-39